Specialitati si investigatii

Consultatii medicina interna

Numai o analiza judicioasa a istoricului bolii si a simptomatologiei acesteia, coroborata judicios cu examinarea competenta si cu explorarile specifice poate conduce la un diagnostic exact, premisa esentiala a stabilirii unui tratament corect, capabil sa conduca la vindecare.

Ecografia:

Explorarea ecografica este o examinare care nu are nici un fel de contraindicatii. Metoda foloseste ultrasunete, lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor.

Este nedureroasa si se poate efectua ori de cate ori evolutia afectiunii o cere. Se poate folosi la pacienti indiferent de varsta, fiind extrem de utila inclusiv la femeile insarcinate.

Explorarea cu ultrasunete permite identificarea cu precizie a afectiunilor, precizarea gravitatii acestora si identificarea celor mai bune solutii de tratament.

Este foarte utila pentru evaluarea starii de sanatate si pentru depistarea unor boli care inca nu sunt simptomatice.

Aplicatiile metodei sunt foarte largi:

– diagnosticul afectiunilor acute sau cronice;

– detectarea precoce a bolii canceroase;

– excluderea unor afectiuni cu simptome foarte asemanatoare;

– identificarea proceselor inflamatorii si degenerative, congenitale sau dobandite.

Explorarile ecografice pot sa fie de mai multe tipuri in functie de echipamentul folosit dar si in functie de regiunea explorata.

Informatiile pe care le furnizeaza ecografia abdominala se refera la forma, dimensiunea si structura organelor solide cum ar fi ficatul, splina, pancreas, rinichi, uter, vezica urinara, prostata.

aparatura

Aparatura din dotare

ECOGRAF HD3 Philips care prezinta optiuni 2D, Doppler Color, Color Power Angio si modul imagistic 3D. De asemenea se poate efectua ghidaj biopsic.

ECOGRAF SA 600

Gatroenterologie

In cadrul cabinetului va sunt oferite servicii de diagnostic si tratament in gastroenterologie.

Endoscopie digestiva

Reprezinta o investigatie minim invaziva care exploreaza tubul digestiv cu ajutorul unui aparat flexibil, prevazut cu camera video si lumina ce permite vizualizarea mucoasei prin transmiterea imaginii la un monitor, efectuarea de fotografii, prelevarea de biopsii , extragerea corpilor straini si multe alte manevre specifice.

Endoscopia digestiva superioara

Prin endoscopie digestiva superioara (sau esofagogastroscopie) se vizualizeaza in mod direct mucoasa esofagiana, gastrica (se examineaza toate portiunile stomacului folosind o tehnica speciala) si mucoasa bulbului duodenal, precum si a duodenului II. Explorarea efectuata in scop diagnostic dureaza intre 5 si 20 de minute, in functie de complexitatea patologiei intalnite si/sau de necesitatea de a preleva biopsii.

Esofagogastroscopia este o explorare cu un grad inalt de siguranta, iar in cazul indicatiei pertinente, explorarea este necesara pentru un diagnostic si un tratament corect. Principalele situatii in care este indicata explorarea sunt: anemia feripriva (de regula se indica si colonoscopie), hemoragia digestiva superioara (exteriorizata prin hematemeza si/sau melena), sindrom dispeptic aparut peste varsta de 45 de ani, persistenta simptomelor de boala de reflux gastroesofagian dupa tratament, suspiciunea de sindrom Barrett, disfagia, identificarea varicelor esofagiene si gastrice in cazul cirozei hepatice, stomacul operat si monitorizarea vindecarii ulcerului gastric.

In toate aceste situatii, endoscopia este superioara ca posibilitati de diagnostic tranzitului baritat esogastric, avand avantajul lipsei iradierii, posibilitatii de prelevare de biopsii, dar si de proceduri terapeutice (bandare de varice esofagiene, injectare de vase sangerande, rezectie de polipi, dilatatii de stenoze etc).

Esofagogastroscopia este considerata relativ nedureroasa si uneori se asociaza cu un disconfort minor. Pentru majoritatea pacientilor este suficienta anestezia locala a orofaringelui cu spray cu lidocaina. Nu este necesara o pregatire speciala, cu exceptia faptului ca pacientul nu trebuie sa manance cu 12 ore inainte de investigatie.

Pacientul este asezat pe partea stanga si o piesa bucala de plastic este plasata intre dinti, pentru a proteja dantura. Endoscopul este introdus prin piesa bucala pana la baza limbii si sub control video este pozitionat la nivelul orofaringelui (aceasta este faza cea mai inconfortabila pentru pacient). Prin miscari usoare si rapide, endoscopul este introdus in esofag; apoi, endoscopul este introdus lent pentru a explora detaliat fiecare segment digestiv, a permite efectuarea de fotografii si/ sau biopsiile. Atunci cand endoscopul ajunge in stomac, se insufla o cantitate mica de aer, care va fi aspirat apoi, la retragerea aparatului, pentru a minimiza disconfortul.

Este considerata o procedura minim invaziva deoarece nu implica nici o incizie si nu necesita o recuperare semnificativa ulterioara (doar daca se utilizeaza sedare sau anestezie generala); un disconfort minor la nivelul orofaringelui dupa investigatie este adesea intalnit.

Consimtamant informat endoscopie click pentru a-l descarca

Endoscopia digestiva inferioara

Colonoscopia este metoda care exploreaza endo-luminal, in imagine reala, zona anala, rectul, sigmoidul, descendentul, transversul, colonul ascendent, cecul si valva ileo-cecala.  Ca orice explorare endoscopica, colonoscopia are o rata mare de eficienta diagnostica, peste 95 %. Este vorba despre o explorare foarte detaliata a intestinului gros incepand de la nivelul rectului si pana la intestinul subtire cu ajutorul unui aparat sub forma de tub flexibil si subtire (cca 10mm) numit endoscop (colonoscop), dotat cu o camera minuscula de luat vederi si cu o sursa de lumina, care transmite imaginile din interiorul intestinului catre un monitor pe care acestea se vizualizeaza si inregistrarea pe DVD.

Cu ajutorul colonoscopiei se pot identifica leziuni ale colonului (intestinului gros). De obicei aceasta explorare se efectueaza in urmatoarele situatii clinice:

  • prezenta sangelui in materiile fecale (hematochezis);
  • tulburari de tranzit intestinal persistente (constipatie, diaree si mai ales alternanta intre constipatie si diaree);
  • dureri abdominale de cauza neprecizata, mai ales la persoanele peste 45 ani;
  • istoric familial de cancere colonice sau de tub digestiv;
  • istoric familial de polipi colonici;
  • unele analize de laborator modificate, de cauza incerta (sideremie/fier in sange scazuta, teste de inflamatie modificate, VSH, fibrinogen, CRP crescute);
  • markeri tumorali cu valoare peste normal (CEA, CA 19-9);
  • screening (la pacienti fara simptome, in scopul preventiei sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic respectiv polipi colonici).

Explorarea propriu-zisa dureaza in medie 15-20 minute, timpul variind insa semnificativ in functie de conformatia individuala a colonului, de prezenta sau absenta in trecut a unor interventii chirurgicale la nivelul abdomenului. In cursul acestei examinari se pot preleva si biopsii daca exista leziuni care sa necesite acest lucru. Prelevarea de biopsii se realizeaza numai cu acordul pacientului sau al apartinatorului, daca pacientul este sedat

In situatiile in care exista dureri semnificative, se administreaza de catre medicul endoscopist medicamente cu efect antialgic (impotriva durerii). De asemenea se poate face sedare care presupune injectarea pe vena a unei substante sedative, care determina un efect de linistire, de calmare a anxietatii; un alt efect este somnolenta, facand explorarea mai usor de tolerat, mai ales in cazul persoanelor foarte anxioase. Dat fiind ca dupa sedare persista o stare de somnolenta si de usoara instabilitate motorie (nesiguranta in miscari) care va persista 1-2 ore, este foarte recomandabil sa veniti insotit(a) de cineva, care sa va poata conduce ulterior catre casa sau catre un loc de odihna.  Doza de sedativ se ajusteaza functie de toleranta si necesarul individual, fiind stabilita pe loc de catre medicul care efectueaza explorarea. De regula se incepe cu doze mici si se ajusteaza doza functie de necesarul individual.

Pregatirea incepe de obicei in ziua precedenta explorarii. Pregatirea presupune o perioada de post alimentar care variaza in functie de ora la care se va efectua explorarea; in medie perioada de post alimentar ar trebui sa fie de cca 20-24h. De asemenea, in acest interval, pregatirea presupune ingestia unei solutii care sa curete intestinul de materiile fecale, in scopul de a exista o vizibilitate optima in cursul examinarii.

Orarul pregatirii este individualizat functie de ora la care se efectueaza procedura.
De retinut faptul ca dupa ultima masa va trebui sa asteptati minim trei-patru ore inainte sa incepeti sa beti solutia de Fortrans sau Endofalk (aceasta este denumirea comerciala a preparatului). Cantitatea medie care trebuie ingerata este de 4 litri, functie de ora programarii, daca suferiti sau nu de constipatie etc. La solutia aceasta se pot asocia orice fel de lichide limpezi – sucuri (fara pulpa de fruct), supa, ceai, cafea slaba.  Trebuie amintite medicului care efectueaza endoscopia problemele de sanatate anterioare, mai ales bollile cardiace sau pulmonare, daca sunteti insarcinata sau daca sunteti alergic la vreun medicament. Este foarte indicat sa ii puteti spune medicului endoscopist ce medicamente folositi in mod curent, sau chiar sa veniti cu ele pentru a le arata in cazul in care nu le puteti enumera.

Aparatura din dotare

LINIE DE VIDEOENDOSCOPIE (videogastroscop si videocolonoscop)  ENDOMED GERMANIA

FIBROGASTROSCOP PENTAX

Acestea permit efectuarea explorarilor endoscopice pe tot tractul digestiv pentru diagnosticul afectiunilor tubului digestiv superior sau inferior.

Consimtamant informat pacient colonoscopie – click pentru a-l descarca

Pregătire colonoscopie ora 8

Pregătire colonoscopie ora 14

Electrocardiograma

Electrocardiografia reprezinta tehnica de inregistrare a modificarilor potentialelor electrice ce apar in puncte diferite de pe suprafata corpului ca rezultat al activitatii inimii. Inregistrarea poarta numele de electrocardiografie (EKG sau ECG) si se realizaeaza cu ajutorul unui aparat denumit electrocardiograf. Electrogardiograma reflecta evenimentele electrice ale excitatiei cardiace: ritmul cardiac, ritmul si originea excitatiei, propagarea impulsului si furnizeaza informatii despre orientarea anatomica a inimii si marimea relativa a compartimentelor inimii. ECG nu furnizeaza informatii despre activitatea mecanica a inimii (eficienta contractiei si pomparea sangelui).

Aparatura din dotare

ELECTROCARDIOGRAF SE-3

ELECTROCARDIOGRAF CARDIOLINE DELTA 3/6 PLUS

Laborator analize medicale

Analizele medicale de laborator sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai putin complexe, care furnizeaza informatii asupra aspectului si functionalitatii diferitelor organe si compartimente ale organismului cat si asupra gradului de sanatate si boala ce afecteaza organismul in cauza.
Analizele de laborator ajuta la clarificarea diagnosticului.

Laboratorul de analize medicale al Centrului medical Renasterea dispune de conditii optime pentru executarea analizelor de laborator, intrunind totodata toate conditiile de igiena si dotare impuse de legislatia din domeniu.

Laboratorul de analize medicale al Centrului Medical renasterea executa o gama variata de investigatii paraclinice

Laboratorul are contract cu CAS dolj, iar pentru a beneficia de analize decontate de CAS pacientul trebuie să prezinte biletul de trimitere de analize medicale de la medicul de familie sau specialist,  cu ştampila şi numărul contractului incheiat cu casa de asigurari de sanatate.

Colaborăm cu alte laboratoare performante din ţară pentru analize deosebite.

Avem o baza de date computerizata pentru evidenţa analizelor de laborator ale fiecărui pacient.

Aparatura din dotare

ANALIZOR  HEMATOLOGIE ABX MICROS 60

ANALIZOR COAGULARE Coa Data 501

SISTEM PENTRU ELECTROFOREZA SEROPROTEINELOR TIP EP LINE1.1

ANALIZOR AUTOMAT  BIOCHIMIE LISA 200

SISTEM SEMIAUTOMATIZAT ELISA STAT FAX 2100

MICROSCOP BINOCULAR DE LABORATOR MC 20

text

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH